Blizanci u kriminalu III: braća Flores

Da ste slučajno rođeni kao trojke, a ne kao blizanci, vi biste sigurno bili najbogatiji ljudi na svetu.
-Hoakin „El Chapo“ Guzman

Dok su se njihovi vršnjaci zabavljali igračkama i crtaćima, blizanci Pedro i Margarito Flores su imali drugačije detinjstvo. Odrastanje uz stalne racije federalnih agenata i oca, sitnog dilera sa čikaških ulica, veoma rano je uvelo braću u svet kriminala. Budući da je njihov otac više vremena provodio po zatvorima nego kod kuće, trudio se da vreme provedeno sa sinovima nadoknadi na konstruktivan način. Recimo, pokazujući sedmogodišnjim blizancima trikove za skrivanje paketa droge u rezervoarima automobila.

Već 1998. godine Pedro i Margarito počinju da rade na sitno. Zahvaljujući metodičnosti i racionalnom upravljanju poslom, vrlo brzo prelaze na kilograme. Njih dvojica se definitivno nisu uklapali u klasičan profil kriminalaca – recimo, nikada nisu nosili oružje, niti su ulazili u sukobe. Čak i kada je konkurencija kidnapovala Margarita, i za njegovo oslobađanje uzela milionski otkup, braća nisu želela da se svete. Naprotiv, jednostavno su povećali obim posla nastojeći da nadoknade izgubljen novac. Pametno vođenje posla je dovelo do toga da su uskoro biznis proširili i na druge gradove. Kokain koji se vikendom uveče nemilice konzumirao u gradovima Istočne i Zapadne obale poticao je iz njihovih skladišta.

2004. godine federalni agenti su sproveli raciju i umalo uhapsili oba brata. Tada Pedro i Margarito odlučuju da odu u Meksiko, koji je decenijama unazad važio kao raj za biznismene iz njihove branše. Glavni dobavljači kokaina tokom tih godina bila su im dva moćna meksička narko-kartela, koji su tada radili kao jedan: Sinaloa i Beltran Leyvi. Nije dugo prošlo a jedan od blizanaca, Pedro Flores, je kidnapovan, i to zbog navodnog zakidanja novca dobavljačima. Prvog čoveka kartela Sinaloa, Hoakina „El Chapo“ Guzmana, pratila je reputacija nemilosrdnog bosa. Treba reći i da se dotični gospodin, prema pisanju Forbsa iz 2011. godine, smatra najvećim kraljem droge svih vremena; a njegovo (treće, i za sada poslednje) hapšenje 2016. godine je dovelo do čuvenog sudskog procesa čiji se kraj očekuje ove godine. Naizgled bezizlaznu situaciju u kojoj kartel traži poštovanje, a on svog brata blizanca živog, Margarito je rešio tako što je tražio sastanak sa Chapom. Malim avionom uputio se ka planinama Sinaloe gde su ga na pisti dočekale duge cevi, i El Chapo lično. Iako je dobro znao da se priča o braći Flores mogla surovo prekinuti tog dana, Margarito je imao moćan adut. Na sastanak je poneo perfektno sređene računovodstvene knjige sa svim detaljima o poslu. Oduševljen metodičnošču braće kao i količinama ( i droge, i novca) sa kojima rade, Chapo im je dao priliku da direktno posluju sa njim. Tako se ono što je u početku izgledalo kao fatalna greška ispostavilo kao sjajan poslovni potez.

Distribucija na teritoriji SAD je, posledično, višestruko povećana. U njihovom „voznom parku“ koji je služio za transport droge bio je čak i Boing 747 kao i jedna modifikovana mala podmornica. No, blizanci Flores se nisu odrekli sistematičnog pristupa poslu. Jedno od njihovih pravila za uspešno poslovanje je bilo, na primer, da ni u jednoj od štek-kuća u SAD u kojima su krili novac (a koje su uvek bile u mirnijim i boljim kvartovima) ne bude više od 7 miliona dolara. Koristili su više od 20 mobilnih telefona i SIM kartica koje bi vadili čim bi završili razgovor.

Kada su iznenada počeli krvavi obračuni na ulicama između doskorašnjih saradnika, kartela Sinaloa i kartela Beltran Levy, braća su se našla u nezgodnoj poziciji. Jer, u tom ratu blizanci su se morali odlučiti za jednu stranu. Poziv je stigao od El Chapa, a bilo je to obećanje i pretnja u slučaju da odluče da odbiju poslušnost. Da stvar bude još napetija, tih dana su obe supruge Flores bile trudne. Uprkos svoj tenziji koja je nezadrživo rasla, blizanci su shvatili jednu stvar: što pre, po svaku cenu, moraju da izađu iz posla.

Prvi sastanak između Pedra Floresa i federalaca uopšte nije slutio na dobro. FBI kao da nije mogao da pojmi ni obim njihovog posla niti vrednost onoga što im se nudi. Kao u tragikomediji, dok su se federalni agenti nadali informacijama o uličnoj prodaji, braća su bila spremna da im isporuče Boing 747 natovaren kokainom, kako bi FBI shvatio o čemu se zapravo radi. Čak i kada su shvatili kakav dijamant im je pao sa neba pravo u krilo, federalci su bili totalno nepripremljeni. Došlo je dotle da je Pedro samoinicijativno kupio rikorder i snimio razgovor sa Chapom o transportu droge i novca.

Nakon što su priznali da su rukovodili transportom droge od najmanje 60 tona u SAD, braća Flores su dobili samo 14 godina zatvora. Do tada nikad viđen presedan u američkom pravu, ali informacije koje su braća dala su bile doslovno neprocenjive za rušenje kartela čija se vrednost poslova meri u milijardama dolara. Blizancima nije oduzet ni jedan jedini zarađen dolar a zauzvrat, braća Flores su glavni svedoci na Chapovom suđenju. Upravo činjenica da su pred sud poslali čoveka za koga se tvrdi da je po moći i uticaju premašio i Pabla Eskobara je ono što je braću Flores poslalo u legendu.